Austria antisemită

Austria a dat naștere celui mai antisemit om din lume: Adolf Hitler. Într-un sens, nu ar trebui să ne mire. Austria a fost dintotdeauna o țară antisemită care a asuprit evreii la fel cum i-a asuprit pe părinții noștri, ținându-i în iobăgie.

Se discută mult în ultimele săptămâni, în România și în afara ei, despre antisemitism. E bine, în acest context, să avem în vedere că Austria a fost una dintre cele mai asupritoare țări la adresa evreilor. Dacă Revoluția Franceză a emancipat evreii, Maria Tereza i-a asuprit.

În primăvară am citit cartea lui Ioan J. Popescu, Evreii din Sighet, scurta istorie 1600-1940, în care prezintă detalii deranjante privind antisemitismul Mariei Tereza. Conform autorului, sub Maria Tereza, situația evreilor s-a înrăutățit mult, evreii fiind expulzați din marile orașe ale Imperiului (inclusiv Timișoara) și li s-a impus o taxă de toleranță.

NOTĂ: Și românii din Ardeal au fost o națiune „tolerată” de austrieci. Singurele națiuni recunoscute erau germanii, maghiarii și secuii. Părinții noștri ardeleni și-au dobândit statutul de cetățeni liberi doar după Marea Unire din 1918.

Negocierile dintre evrei și Împărăteasa Tereza pentru a rămâne în Imperiu au fost dure. Evreilor li s-a interzis șederea în anumite provincii ale Imperiului, Maramureșul, însă, fiind o excepție. (Paginile 19-20).

De fapt, Împărăteasa era intolerantă la adresa tuturor grupurilor etnice din Imperiu, cât și a religiilor non-catolice, în primul rând protestante și ortodoxe.

Austria și-a arogat de prea mult timp autoritatea morală să ne dea lecții și să ne privească de sus ca fiind o civilizație inferioară. Este un lucru regretabil. Dacă est-europenii, și în special polonezii, nu ar fi venit în sprijinul Austriei, Imperiul Otoman ar fi transformat Austria în pașalâc turcesc încă din 1683 și i-ar fi suprimat toate realizările culturale cu care se mândresc austriecii astăzi. Ar fi transformat Austria într-o țară de refugiați.