Austria, we demand reparations!

Cerem despăgubiri din partea Austriei pentru daunele economice cauzate României. Cerem și daune morale pentru asuprirea părinților noștri vreme de veacuri de către Curtea de la Viena. Personal, salut intenția României, recent exprimată, de a solicita despăgubiri din partea Austriei pentru daunele economice cauzate nouă ca urmare a blocării accesului României la Spațiul Schengen.

[Link: https://revista22.ro/…/grindeanu-romania-va-cere…] Nu-i de glumă. Încăpățânarea prostească a Austriei are consecințe asupra economiei României. Ne-a deteriorat drumurile și blocat accesul la piața liberă a UE.

România aproximează daunele la 2% din PIB-ul național, o cifră care mie mi se pare mică. 2% ar fi undeva înspre 6 miliarde de euro. Drumurile României se uzează și războiul din Ucraina le-a deteriorat și mai mult.

Din partea Austriei primim doar dispreț, cu fiecare oportunitate care se ivește. Disprețul Austriei față de noi este de natură istorică și face parte din xenofobia crasă care caracterizează austriecii. Disprețul lor e constant și afișat frecvent. La începutul anului au atacat Biserica din România și creștinii ei acuzându-ne, în cartea lui Oliver Jens Schmitt, O Istorie a Bisericii Ortodoxe Române, de îngustime a minții, obscurantism, naționalism, fascism, antisemitism și toate păcatele sociale imaginabile.

Dar eu am o idee și mai bună, cred: solicităm Austriei despăgubiri morale pentru că Austria ne-a golit Transilvania de bogății, dar mai ales pentru că i-a ținut pe părinții noștri în cvasi-sclavie vreme de sute de ani. I-a ținut în iobăgie, într-o șerbie cruntă.

De mai mulți ani se discută „reparations” pentru populația de culoare din Statele Unite, pentru sclavia la care a fost supusă până în 1865. La începutul anului, o Comisie special desemnată de Guvernatorul Californiei, a recomandat ca fiecare persoană de culoare din California să primească „reparations”, adică daune morale, în valoare de 1 milion de dolari de persoană. E îndoielnic că în final daune morale vor fi plătite, mai ales la sumele recomandate.

Eu propun să avem același dialog cu foștii noștri asupritori austrieci. Foarte probabil toți ardelenii acum în viață am avut părinți ținuți în iobăgie de Curtea de la Viena. Propun să-l începem cât de curând. Lansarea acestui dialog nu poate avea decât consecințe pozitive.

Peter Costea