De ce nu atacăm politicienii sau partidele politice?

De ce nu atacăm politicienii sau partidele politice?

 

Ni s-a pus această întrebare prin telefon, email și direct pe parcursul campaniei de informare privind candidatura. E timpul să-i dăm răspuns.

Întrebările erau de genul: „De ce nu atacați partidele politice”? „De ce nu-i atacați pe politicieni”? „Așa se face politica. Așa puteți fi cunoscut de oameni”.

Aceste întrebări și afirmații m-au dezamăgit, dându-mi seamă că România are nevoie de o nouă cultură politică.

Nu sunt obișnuit cu astfel de practici care, în final, nu sunt compatibile cu valorile morale. M-am format profesional în tribunalele americane unde politețea, respectul față de partea opusa, martori, judecători, jurați este o cerință fundamentală, pe care dacă nu o practici, iți este impusă de judecător sau ești taxat de jurați.

Politețea și profesionalismul trebuie practicate și atunci când presiunea este mare. Îmi amintesc cuvintele unei doamne elegante, judecătoare, acum câțiva ani, adresate tuturor celor din sala de judecată: „Grace under pressure”, adică „grație sub presiune”. Este un principiu pe care caut să-l aplic în relațiile cu semenii.

De aceea nici eu și nimeni din echipa mea de campanie nu vom ataca partidele politice ori politicienii României. Asta, însă, nu înseamnă ca nu vom critica ori nu ne vom exprima puncte de vedere, politicos, așa cum am făcut-o până acum, privind practicile sau comportamentul factorilor politici.

Nici nu permitem un astfel de limbaj sau comentarii pe platformele noastre de campanie. De aceea postăm din când în când scurte apeluri în care amintim celor care ne urmăresc pe Facebook să evite vulgaritatea și atacurile personale în comentariile pe care le fac.

Peter Costea

 

 

Summary
Article Name
De ce nu atacăm politicienii sau partidele politice?
Description
Ni s-a pus această întrebare prin telefon, email și direct pe parcursul campaniei de informare privind candidatura. E timpul să-i dăm răspuns. Întrebările erau de genul: „De ce nu atacați partidele politice”? „De ce nu-i atacați pe politicieni”? „Așa se face politica. Așa puteți fi cunoscut de oameni”. Aceste întrebări și afirmații m-au dezamăgit, dându-mi seamă că România are nevoie de o nouă cultură politică.
Author