Declarația de la Sibiu – devenim tot mai singuri într-o lume globală
Pe 9 mai, liderii Uniunii Europe, întruniți la summitul de la Sibiu cu ocazia zilei Europei, au lansat Declarația de la Sibiu. Declarația dezamăgește, nu mișcă nici inima, nici mintea. Spune multe, dar de fapt nu spune nimic. Afirmă zece promisiuni pe care deja le repetă de ani buni.
Susține că privește cu încredere spre viitor și își pune încrederea în sine. Declarația de doar o pagina și din 625 de cuvinte folosește expresia „we will”, adică vom face, de 20 de ori.
După cum știți, și eu am făcut o declarație la Sibiu, în care am deplâns distrugerea sistematică a capitalului uman în Europa. Declarația de la Sibiu afirmă că Uniunea Europeană privește cu încredere spre viitor, dar fără europeni, Europa va înceta să mai fie Europa.
Declinul demografic al continentului nostru se acutizează de la zi la zi. Declarația promite o „nouă” Uniune, cu doar 27 de state membre. Pretinde să fie casa a jumătate de miliard de locuitori ai planetei, dar după retragerea Marii Britanii vom mai rămâne doar 440 de milioane de europeni. De la 13% din populația lumii în anii `60, în 2050 doar 5% din populația lumii va mai fi formată din europeni.
De la zi la zi devenim tot mai singuri într-o lume globală, un continent muribund, un bloc politic bolnav. De fapt, am devenit continentul bolnav al lumii.
Cum am ajuns aici? De câteva generații încoace acest continent luptă împotriva naturii și firescului, fără să înțeleagă că în ritmul acesta, Europa se va autodistruge.
Singurul remediu valabil este renașterea valorică și morală a continentului nostru. Aduceți-vă contribuția la această cauză nobilă votându-mă în Parlamentul European pe 26 mai.
Votați Peter Costea, votați poziția 16. Vă mulțumesc.