Felicităm vecinii noștri cehi cu prilejul Zilei Limbii Cehe în România!

România este o țară minunată și datorită diversității ei etnice. Ea este casa comună nu doar a românilor majoritari, dar și a multor alte grupuri etnice care istoric s-au așezat pe pământurile părinților noștri. Printre ei sunt și prietenii noștri cehi.

28 septembrie este Ziua Identității / Limbii Cehe în România. Cu acest prilej, salutăm cu prietenie și respect pe toți cetățenii de etnie cehă ai României. Așa a hărăzit istoria ca să împărtășim aceleași meleaguri geografice. Le-am împărtășit cu prietenie, înțelegere și respect reciproc vreme de sute de ani.

Istoria lor a fost în mare măsură și istoria noastră. Am avut aceiasi asupritori: austriecii, sovieticii, germanii, și nu de puține ori am luptat împreună pentru obiectivele noastre istorice comune. Puțini dintre noi ne mai amintim, de exemplu, că între cele două mari războaie ale Secolului XX, România, Cehoslovacia și Polonia au format Mica Antantă, un fapt istoric puțin menționat astăzi.

România și-a exprimat solidaritatea cu prietenii noștri cehi și în 1968, când a refuzat să intervină militar în Cehoslovacia, dar și criticându-l pe Brejnev pentru intervenția sovietică armată.

Să nu uităm, de asemenea, că mulți dintre părinții noștri români / valahi, s-au strămutat, încă din Evul Mediu, cu turmele și familiile lor până în Slovacia, Cehia și sudul Poloniei, unde urmații lor încă trăiesc, chiar dacă nu mai vorbesc limba română.

Prietenia și bunele relații multiseculare ale cehilor și românilor sunt exemple frumoase de imitat.

Peter Costea