În sprijinul statului de drept și al basarabenilor

Semnează petiția aici online.

Pe parcursul campaniei de informare m-ați întrebat cu privire la corupție, democrație și stat de drept. Unii dintre dvs. m-ați întrebat ce voi face specific pentru statul de drept.

Vă informez că ieri, 30 aprilie, am lansat o acțiune specifică pentru sprijinirea statului de drept în România, a respectului față de lege și pentru lupta împotriva corupției politice.

Am lansat PETIȚIA PENTRU ACORDAREA CETĂȚENIEI ROMÂNE – Noi nu suntem nici „de dincoace” și nici „de dincolo”, Noi suntem români, noi suntem România – într-o conferință de presă la Chișinău.

Geneza acestei petiții începe pe parcursul campaniei de semnături, când pentru o zi m-am aflat în centrul Chișinăului pentru a strânge semnături de la românii din Republica Moldova.

Atunci am aflat, cu oroare, că există un număr foarte mare de români în Basarabia care au înregistrat cereri oficiale pentru obținerea cetățeniei române, în conformitate cu legile României, care de ani de zile așteaptă să-și primească cetățenia. Acest abuz împotriva drepturilor civile ale românilor de dincolo de Prut nu poate fi trecut cu vederea. Am decis să-i ajut.

Cu acest prilej mi-am amintit ca și mie guvernul României mi-a făcut procesul de redobândire a cetățeniei române un adevărat coșmar prin cheltuieli enorme, deplasări frecvente la ambasada României din Washington. Sute de mii de români din America de Nord și din Australia sunt în aceeași situație, iar din acest motiv ei nu pot vota.

Petiția lansată ieri în Moldova este deci, într-un sens, o petiție de solidaritate cu aceste sute de mii de români de pe glob, nedreptățiți de statul român.

De asemenea, poate fi semnată și fizic, formularul de semnături fiind disponibil la numărul de telefon +373 787 09 130 (Republica Moldova) sau pe website aici.

Peter Costea

Summary
Article Name
În sprijinul statului de drept și al basarabenilor
Description
Pe parcursul campaniei de informare m-ați întrebat cu privire la corupție, democrație și stat de drept. Unii dintre dvs. m-ați întrebat ce voi face specific pentru statul de drept. Vă informez că ieri, 30 aprilie, am lansat o acțiune specifică pentru sprijinirea statului de drept în România, a respectului față de lege și pentru lupta împotriva corupției politice. Am lansat PETIȚIA PENTRU ACORDAREA CETĂȚENIEI ROMÂNE – Noi nu suntem nici „de dincoace” și nici „de dincolo”, Noi suntem români, noi suntem România – într-o conferință de presă la Chișinău.