Mai are Israel prietenii în lume?

Întrebarea este una legitimă, dar și îngrijorătoare. Majoritatea covârșitoare a materialelor care se publică privind războiul împotriva Hamas iau partea palestinienilor și critică dur Israelul.

Palestinienii sunt portretizați ca victime ale „colonialismului” și sistemului de segregare de tip apartheid atribuit statului Israel.

Stânga politică și intelectuală a adoptat aceste poziții încă din anii 70, când țările scandinave au acordat azil teroriștilor PLO (Palestinian Liberation Organization) și au finanțat propaganda anti-Israel a exilaților palestinieni.

Faptul că 1.400 de israelieni inocenți au fost uciși în mod deliberat și calculat este fără importanță pentru majoritatea covârșitoare a analiștilor politici.

Chiar și intelectualii israelieni de stânga din Occident sunt luați prin surprindere de antisemitismul vitriolic din presa și campusurile universitare. Pentru asta, însă, trebuie să-și asume și ei responsabilitatea. Ei, la fel ca toți intelectualii de stânga, presupuneau că furia stângii politice nu se va extinde asupra Israelului. Dar iată ca s-a extins.

Israelul abia acum începe să se dezmeticească din acest dus rece al războiului psihologic dus de stânga politică împotriva lui.

Cred că este bine, în acest context, ca Israelul să realizeze și să recunoască faptul că singurii prieteni pe care îi mai are în lume – și pe care se poate baza – sunt cei 660 de milioane de evanghelici din lume, adică 8% din populația lumii.

Din nefericire, stânga politică, inclusiv intelectualii de stânga israelieni, au portretizat de-a lungul anilor pe cei mai fideli prieteni ai Israelului drept înapoiați și un obstacol pentru progres.

Evanghelicii au fost responsabili pentru mutarea ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim. Și tot ei au convins Congresul American – la ora actuală condus de un evanghelic, să acorde un sprijin umanitar și militar Israelului de 14 miliarde de dolari. Dl Biden amenință să-l oprească, ceea ce este curios având în vedere sumele enorme pe care Administrația Biden le-a alocat pentru Ucraina în războiul cu Rusia.