Plagiatul și furtul intelectual trebuie pedepsite

Presa ne informează că dna Ramona Lile din Arad a obținut al patrulea mandat de rector al Universității „Aurel Vlaicu”. Se insistă că dna Lile a plagiat dizertația de doctorat. Litigiul dnei Lile cu autoritățile pentru a-și menține postul (dar și salariul de 9.000 de euro pe lună, continuă de ani de zile. Avocații ambelor părți își istovesc clienții și le risipesc resursele financiare în folosul propriu.

[Link: https://revista22.ro/…/plagiatoarea-ramona-lile-al…]

Victima în acest conflict este adevărul, integritatea și moralitatea. Plagiatorii nu își au locul printre noi. Trebuie supuși criticilor aspre, iar salariile deja încasate trebuie restituite ab initio. Nu au fost câștigate prin muncă ori onestitate. Este, deci, cea mai dreaptă soluție pentru reinstaurarea încrederii publicului în autorități, dar mai ales a studenților.

Plagiatul, însă, este un fenomen global. Este o reflecție a decăderii morale a ființei umane care are nevoie de o reformă morală.

În zilele de final de an și început de an nou, tema plagiatului a fost în atenția publicului din America, unde președinți de universități prestigioase (Harvard, Princeton și MIT) au fost acuzați de plagiat și și-au dat demisia.

Istoria Președintelui Universității Harvard, o femeie de culoare, este cu totul aparte. O plagiatoare crasă, s-a dovedit că și-a obținut doctoratul prin furt intelectual. Prin lipsă de integritate a ajuns președintele celei mai prestigioase universități din lume: Harvard University. Președinția ei însă a durat doar 6 luni. [Link: https://www.theatlantic.com/…/two-types-harvard…/677006/]

Nimeni nu se mai îndoiește că și-a obținut poziția nu datorită capacității intelectuale (care e cvasi-inexistentă), ci pentru că este o femeie de culoare. În cazul ei, meritocrația a fost aruncată pe fereastră.

Lipsa de integritate intelectuală la ea s-a manifestat și în alte domenii. Antisemitismul de la Harvard University este cras și s-a manifestat cu agresivitate în toamna anului trecut. În ancheta inițiată de Congres privind antisemitismul în campusurile universitare, președintele de la Harvard a refuzat să condamne antisemitismul sau să denunțe Hamas ca organizație teroristă.

Progresista și plagiatoarea președintă de la Harvard a fost nevoită să își dea demisia. E un lucru bun. Dar și trist. Prin furt intelectual a fost plătită sume enorme de Universitatea Harvard vreme de 6 luni.

Dna președinte trebuie nu doar blamată, dar salariile enorme (plătite de părinții care își trimit copiii să studieze la Harvard) trebuie dați înapoi. Este singura modalitate prin care se poate face dreptate.

Alo! Către toți plagiatorii din România, inclusiv (și în primul rând) Guvernul și Parlamentul: este drept să demisionați. Prin continua voastră prezență în funcțiile publice ofensați oamenii integri ai României și mai ales studenții care învață pe coate și cu integritate pentru a-și obține o diplomă de facultate.