Ioan Razvan Comanese

Domnul Ioan Razvan Comanese spune:

„Am si eu o întrebare…de ce in Romania nu se fac alegeri libere si democratice direct de către popor pt. toți liderii politici sau partide așa cum este Spania si alte tari din UE…de exemplu avem pe PSD care este la conducere de atâția ani…președintele României nu are putere in conducerea poporului. Așa fiecare avem dreptul sa alegem cine sa ne conducă.”

 

Domnule Ioan, va răspund: Este întrebarea pe care și-o pun cu toții, inclusiv eu. Am fost martor ocular la măcelul democrației romane făcut de clasa politica a României la referendumul din octombrie. Întrebarea dvs. acoperă un teritoriu vast, dar caut să fiu scurt. Constituția României e haotica și confuză, ea fiind pusă la cale în 1991, în grabă. Revizuirea Constituției e foarte greu de realizat deoarece procesul e politizat, vrem nu vrem. Iar dacă cetățenii vor să o revizuiască, politicienii le stau în cale.

 

De aproximativ zece ani am propus, prin intermediul Alianței Familiilor din România, revizuiri specifice la Constituția Românei pentru a asigura suveranitatea națională în raport cu Uniunea Europeană și CEDO. Propunerile acestea, însă, nu sunt luate în considerare pentru că luptăm din afara sistemului nu din interior. Din interior ar fi mai ușor, și de aceea solicit sprijinul cetățenilor să fiu ales. Trebuie să începem de undeva. Fiind avocat de profesie de peste 28 de ani, îmi este ușor să depistez lacunele din Constituție și să propun soluții.”

 

Privind inabilitatea Președintelui de a „conduce poporul”, dificultatea asta e un rezultat direct al modului în care a fost scrisă Constituția. Încă din 1991 eu personal am sugerat o democrație prezidențială de tip american, dar europenii preferă democrațiile de tip parlamentar. Democrațiile prezidențiale acordă mai multă autoritate președintelui dar cele parlamentare parlamentului. Sistemul american e mult mai stabil ca cel european tocmai pentru că este o democrație / sistem republican de tip prezidențial.”

 

Sper să fi răspuns întrebării dvs. și sper să mă votați să putem schimba spre bine România.

Va rog sa vizitați pagina mea https://costea-parlamentuleuropean.ro/. Vă mulțumesc.