România: un model pentru NATO

România: un model pentru NATO

 

Da, ne pricepem și la NATO! Mai bine, cred, decât toți cei care candidează la europarlamentare. Suntem întrebați din când în când la ce altceva ne pricepem pe lângă pledoaria pentru valori. Răspunsul este: la multe, dar, spre deosebire de alții, vorbim atunci când trebuie și o facem profesionist.

Candidatul pe care îl sprijiniți pare a fi singurul candidat cu un Doctorat în Diplomație. Mi-am obținut doctoratul în diplomație în 1990, de la cel mai vechi și prestigios Institut de Diplomație din Statele Unite și poate din lume: Boston Fletcher – School of Diplomacy. Am și predat, la nivel universitar, cursuri de diplomație și drept internațional.

Am rămas și un avid cititor al politicii globale, pentru că ea afectează evoluția valorilor.

În ultimele zile, comentatori din toată Europa și România au discutat pe larg privind împlinirea a 70 de ani de la formarea Alianței Nord Atlantice, oficial cunoscută cu numele de North Atlantic Treaty Organization (NATO). Spre deosebire de majoritatea comentariilor publicate în Romania, eu iau partea României și o numesc un model pentru NATO. România e un model de loialitate exemplară și implicare privind obligațiile care-i revin în cadrul NATO.

Înainte de a prezenta câteva exemple, e bine să ne amintim că România a făcut o contribuție enormă la păstrarea civilizației în Europa. În secolul XX, sute de mii de tineri români au murit luptând împotriva imperialismului austriac, german, bolșevic și împotriva nazismului și a forțelor tenebroase care au căutat să distrugă civilizația creștină a Europei. Din nefericire, românii au fost și continuă sa fie prea puțin apreciați pentru contribuția enormă la cauza democrației și civilizației în Europa.

Știați, de exemplu, că în al Doilea Război Mondial Romania a avut a patra armată ca mărime care a luptat împotriva Germaniei naziste, în urma Uniunii Sovietice, a Statelor Unite și a Marii Britanii? Oamenii aceia au fost bunicii și străbunicii noștri, dintre care foarte mulți au murit pe front.

Cu toate acestea, din nefericire, doar noi romanii nu ne-am ales cu nimic în urma contribuției uriașe pe care am avut-o la distrugerea nazismului. Am rămas fără Basarabia, sovieticii au impus comunismul și ateismul în Romania – în timp ce NATO și occidentalii priveau la distrugerea României fără să acționeze –Uniunea Sovietică ne-a jefuit vreme de 20 de ani și a umplut țara de gulaguri. Comunismul a ucis peste 800.000 dintre părinții și bunicii noștri, fără ca Occidentului sau NATO-ului să îi pese.

Astăzi, însă, românii dovedesc aceeași loialitate față de civilizația europeană și democrație cu prilejul a 70 de ani de la formarea NATO. NATO e o componentă esențială pentru securitate în Europa, iar România trebuie să rămână un membru de baza în Alianța Nord Atlantică. Un cuvânt dat trebuie ținut. Cum spuneau părinții noștri latini: pacta sunt servanda.

Știați că Germania e codașă când vine vorba de cheltuielile militare? Membrilor NATO li se impune să aloce 2% din venitul național apărării și cheltuielilor militare. România alocă chiar mai mult, în timp ce Germania doar 1,2%. În 2017-2018 România a cheltuit cu 8% mai mult decât în anii precedenți pentru apărarea națională, în timp ce Germania și-a crescut cheltuielile militare cu doar 4% în aceeași perioadă de timp. De fapt, toate țările occidentale sunt cu mult în urma României în această privință, inclusiv Norvegia, Olanda, Franța, Danemarca, Belgia etc.

Adăugăm la această realitate și faptul că anumite țări europene se folosesc de NATO fără a aloca mai nimic din bugetul național cheltuielilor militare. Din această categorie fac parte Finlanda, Suedia și Austria.

E România nedreptățită în NATO? Fără îndoială. NATO nu a făcut nimic pentru unificarea României cu Basarabia sau pentru rezolvarea conflictului înghețat din Transnistria. Motivul principal este că Germania ne stă în cale – pentru Germania și NATO, în general, relațiile bune dintre Germania și Rusia lui Putin sunt mai importante decât obiectivele cruciale geostrategice ale României în NATO și în Uniunea Europeană: unirea României cu Basarabia și expulzarea Rusiei din Transnistria.

Perspectivele pe care le descriu astăzi vă sunt scrise succint, dar subiectul este extrem de vast. Intenționez să revin la el din când în când.

Credeți că este vreun europarlamentar român ori partid politic din România care odată ajunși în Parlamentul European vor prezenta aceste perspective la nivel oficial? Daca este cineva care crede acest lucru, se înșală.

Dar eu? Vă asigur că o voi face. Sunt mândru de contribuția vastă pe care noi românii am avut-o, de la sfârșitul veacului XIV, când otomanii au trecut prima dată Dunărea, până astăzi, la păstrarea civilizației creștine în Europa. România merită să-i fie recunoscută această contribuție și intenționez să-mi folosesc poziția de europarlamentar pentru a o face.

Peter Costea

Summary
Article Name
România: un model pentru NATO
Description
Da, ne pricepem și la NATO! Mai bine, cred, decât toți cei care candidează la europarlamentare. Suntem întrebați din când în când la ce altceva ne pricepem pe lângă pledoaria pentru valori. Răspunsul este: la multe, dar, spre deosebire de alții, vorbim atunci când trebuie și o facem profesionist. Candidatul pe care îl sprijiniți pare a fi singurul candidat cu un Doctorat în Diplomație. Mi-am obținut doctoratul în diplomație în 1990, de la cel mai vechi și prestigios Institut de Diplomație din Statele Unite și poate din lume: Boston Fletcher – School of Diplomacy. Am și predat, la nivel universitar, cursuri de diplomație și drept internațional.
Author