Vești bune pentru Uniunea Europeană: credința îi poate da sănătate!

 

Europa are nevoie de un miracol – miracolul Învierii!

Milioane de occidentali, la fel ca o mulțime de români din România și Diaspora, sărbătoresc Învierea Mântuitorului Duminica aceasta! Le spun tuturor: Hristos a Înviat!

Vestea și mai bună este că Învierea pe care mulți o sărbătoresc în această Duminică prin credință poate învia și continentul nostru care nevoie vindecare și de renaștere morală.

Nu o afirm doar eu, ci și studiile sociologice. Acum o săptămâna am scris despre o serie de studii recente care demonstrau avantajele pentru sănătate, trup și suflet ale participării la slujbe religioase. Acum câteva zile mi-a intrat în poșta electronică un studiu similar, dar care se focalizează în întregime pe Europa.

În ultimele decenii, studiile sociologice care conectau credința și religia cu sănătatea omului proveneau,  în mare parte, din Statele Unite. În ultimii ani, însă, au început să parvină studii similare, cu rezultate similare, și din Europa.

În 2017, Facultatea de Sănătate Publică a Universității Harvard a publicat un studiu făcut în întregime în Europa, care a luat cinci (5) ani să fie terminat. Este intitulat Religion and Health in Europe: Cultures, Countries, Context („Religie și sănătate în Europa: culturi, țări și context”) Vi-l pun la dispoziție, în engleză, aici.

Studiul a implicat nouă (9) țări din Europa occidentală: Europa de Sud, Vest și Nord. În comparație cu occidentalii atei ori secularizați, occidentalii care cred în Divinitate sunt afiliați unei biserici ori unei parohii, merg în mod regulat la slujbă și se roagă și sunt, în medie, cu mult mai sănătoși decât ceilalți, au o viață mai împlinită, sunt mai fericiți, mai puțin depresivi, sunt mai sănătoși mintal și trăiesc mai mult.

Curios, europenii din țările mai tradiționale, cele catolice de exemplu, par să fie mai sănătoși decât europenii scandinavi care sunt mai secularizați si o mare parte dintre ei atei.

Autorii studiului discută și un termen nou, acela de „integrated religiosity”, care denotă o persoană care își exprimă religiozitatea atât la nivel individual, cât și la nivel colectiv. Adică practică rugăciunea, citește Biblia și literatură religioasă, merge la biserică în mod regulat și, foarte important, posedă educație religioasă.

De aici se poate înțelege foarte simplu că educația religioasă a copiilor este foarte importantă. La fel trăirea credinței la nivel personal, de familie și apoi colectiv.

Da, propunem o rețetă (nu nouă, după cum se vede) pentru revitalizarea și însănătoșirea morală a continentului nostru: credința și accentuarea religiei și a importanței ei în spațiul public și în viața europenilor.

Acum poate înțelegeți și mai bine de ce, de mulți ani încoace, accentuez relevanța religiei în spațiul public, importanța libertății religioase, educația religioasă și libertatea părinților de a dispune în mod liber de educația religioasă, morala și valorică a copiilor lor. Este un aspect important și drag nouă tuturor, unul pe care îl voi promova, cu ajutorul vostru, în Parlamentul European după 26 mai.

Peter Costea

 

Summary
Article Name
Vești bune pentru Uniunea Europeană: credința îi poate da sănătate!
Description
Europa are nevoie de un miracol - miracolul Învierii! Milioane de occidentali, la fel ca o mulțime de români din România și Diaspora, sărbătoresc Învierea Mântuitorului Duminica aceasta! Le spun tuturor: Hristos a Înviat! Vestea și mai bună este că Învierea pe care mulți o sărbătoresc în această Duminică prin credință poate învia și continentul nostru care nevoie vindecare și de renaștere morală. Nu o afirm doar eu, ci și studiile sociologice. Acum o săptămâna am scris despre o serie de studii recente care demonstrau avantajele pentru sănătate, trup și suflet ale participării la slujbe religioase. Acum câteva zile mi-a intrat în poșta electronică un studiu similar, dar care se focalizează în întregime pe Europa.
Author