Essequibo și viitorul Europei
Cu sute de ani în urmă, după ce britanicii i-au învins pe olandezi și le-au luat orașul Manhattan (pe vremea aceea, New Amsterdam), olandezii au pus britanicilor o întrebare logică: „Noi din ce trăim?” Până atunci, olandezii au făcut negoț profitabil cu populația nativă a Americii de Nord, iar pierderea orașului New Amsterdam le-a cauzat pierderi financiare mari. Tratatul de la Breda care a pus capăt războaielor britanicilor cu olandezii a rezolvat dilema olandezilor. Britanicii le-au dat ținutul de la gura fluviului Essequibo, un fluviu de 1.000 de kilometri care izvorăște în Amazonia braziliană și se varsă în Oceanul Atlantic; acest ținut este azi Surinam (fosta Guyana olandeză) și Guyana (fosta Guyana britanică).
Am vizitat Surinam și Guyana în decembrie, 2011. Împreună cu alți turiști, am făcut o mică croazieră în amontele fluviului Essequibo, ajungând cam la 100 de kilometri depărtare de țărm, la o mică insuliță așezată strategic în mijlocul fluviului.
Obiectivul turistic principal al micuței insule este vechea biserică protestantă olandeză pe care negustorii olandezi au construit-o acolo acum câteva sute de ani. A fost prima și cea mai impozantă clădire a insulei. Biserica, construită din piatră, încă poate fi vizitată, fiind renovată cu grijă pentru a păstra aspectele originale și coloniale. În spatele bisericii se află un cimitir vechi, unde ici și colo încă se văd pietre de morminte vechi de sute de ani. Și, printre ele, vite care pasc și coboară apoi la malurile fluviului să se adape.
Un lucru neobișnuit pe care ni l-a spus ghidul privind biserica a fost că aceasta era folosită duminica pentru închinare și liturghie, dar în timpul săptămânii holul ei era folosit de autoritățile civile ca primărie. Acolo oamenii își înregistrau nașterile, decesele, căsătoriile, își semnau și înregistrau contractele și își plăteau impozitele. Tot acolo se țineau procesele judecătorești și acolo cetățenii își votau magistrații și funcționarii publici.
Ce are asta de a face cu viitorul Europei? Pentru a avea un viitor este bine să ne cunoaștem și trecutul și să nu-i abandonăm practicile înțelepte. Pentru creștinii olandezi de acum câteva sute de ani, aspectul valoric și spiritual al comunității lor a fost prioritar. Prioritatea lor a fost construirea bisericii, a așezământului de închinăciune, a locului în care viitorii cetățeni ai comunității învățau, iar apoi își practicau și perpetuau valorile morale și virtuțile civice – valori care le-au anticipat succesul economic multisecular pentru care sunt bine-cunoscuți în toată lumea. Și nu doar atât, ci și virtuțile democrației, ale statului de drept și ale integrității în viața publică și în afaceri. Putem spune chiar că, în mijlocul junglei amazoniene (numite de localnici „the green hell”, adică „iadul verde”), olandezii au acordat prioritate făuririi fundamentului spiritual și valoric, pe care apoi au construit societatea civilă cu toate structurile ei.
În acest sens, cred că Europa zilelor noastre poate învăța din trecut, dintr-o epocă istorică nu prea îndepărtată, când secularul și valoricul coexistau pașnic și se apreciau reciproc. Când secularul avea nevoie de virtuțile civice izvorâte din valorile creștine și le aprecia. Secularismul zilelor noastre, ostil valorilor și celor care doresc să le practice și să le transmită copiilor lor, ar fi bine să învețe din trecut. Societatea civilă și valorile spirituale au conviețuit mii de ani, în cele din urmă dând naștere societății civile. E bine să nu uităm acest lucru. Viitorul Europei depinde de valori și de recunoașterea și promovarea în spațiul public a valorilor morale și a virtuților civice. Este un deziderat prioritar pentru mine odată ajuns în Parlamentul European.
Experiențele olandezilor care cu sute de ani în urmă au trăit pe mica insulă din mijlocul fluviului Essequibo dovedesc că acest lucru este posibil.
NOTĂ: După cum știți, candidez la alegerile europarlamentare din mai, 2019. Comentariile pe care le postez periodic sunt desemnate să vă faciliteze cunoașterea candidatului. Candidatura mea este independentă. Nu pot ajunge în Parlamentul European și nici nu pot prezenta aceste perspective, agreate de milioane de europeni, fără ajutorul vostru. Vă invit, deci, să accesați siteul meu electronic pentru a afla mai multe detalii despre candidatura mea, ce mă califică să vă reprezint, ce mă motivează să vă reprezint și, mai ales, ce puteți face fiecare dintre voi ca să pot ajunge în Parlamentul European. Situl meu electoral poate fi vizitat la www.costea-parlamentuleuropean.ro. Vă mulțumesc.