Prezidențialele ne bat la ușă. Temperamentele și conflictele emoționale naționale sunt alimentate și amplificate de preferințele pe care ni le exprimăm, uneori cu o pasiune pe alocuri excesivă.
O victimă a haosului politic prezent al țării, cauzat de CCR și BEC, este economia României care dă înapoi. Scriam la începutul anului că România are nevoie de un statesman la Cotroceni și de stabilitate politică pentru a pune în ordine economia țării.
Pe moment nu avem (și poate nici nu vom avea) un statesman la Cotroceni, nici stabilitate politică. Dar mai ales și foarte important, ne va lipsi persoana de care avem nevoie și care să se priceapă să vindece economia bolnavă a țării.
În ianuarie deficitul comercial al României a fost de 2,7 miliarde de euro, în creștere cu 38,5% în comparație cu ianuarie anul trecut. Asta înseamnă că producem mai puțin, exportăm mai puțin și importăm mai mult. Deficitul comercial este detrimental economiei oricărei țări. România se află aproape în permanență în situația asta.
Investițiile în economie au scăzut și ele cu 4,9% în 2024, în comparație cu 2023. Scăderea investițiilor înseamnă scăderea numărului locurilor de muncă. O economie care nu investește, nu creează locuri de muncă.
În februarie, inflația României a urcat la 5,5%. Asta înseamnă că ceea ce am cumpărat în februarie 2024 cu 100 de lei, luna trecută ne-a costat 105,50 lei.
Producția industrială a României a scăzut în ianuarie cu 3% în comparație cu ianuarie 2024.
Cifrele acestea nu au nimic de-a face cu preferințele electorale. Ele dovedesc ceea ce am scris deseori – o țară are nevoie de stabilitate politică pentru a se dezvolta economic. Instabilitatea politică crasă din România e reflectată în instabilitatea și regresul economic al țării.
Polonia este un exemplu de succes economic care s-a produs tocmai datorita stabilității politice din ultimii 10-15 ani și a continuității unei politici economice sănătoase. La Conferința CPAC din februarie, la care am participat la Washington, a vorbit și fostul Prim Ministru al Poloniei. În ultimii 10 ani, spunea el, producția industrială a Poloniei a crescut cu 40%, în timp ce a Germaniei a scăzut cu 10%.
Cu câteva zile în urmă, Business Insider a publicat un comentariu pe acest subiect, intitulat Poland – A New Economic Power Is Emerging in Europe / Polonia – o nouă putere economică apare in Europa. [Link: realclearmarkets.com]
Candidații la prezidențiale foarte probabil vor face ceea ce au făcut până acum, se vor ataca cu etichete unii pe alții, vor face Tik Tok-ul să zbârnâie, vor vorbi cu sarcasm (cel mai sarcastic dintre ei fiind dl Ponta), și, foarte probabil, vor vorbi fără respect unii la adresa altora.
Mai tot ce vor vorbi va fi baliverne. Anticipez că economia în declin și în derivă a României nu va fi abordată. Orice ar trebui făcut pentru relansarea economică a României.