Articol Los Angeles Times, Referendum 5 octombrie 2018

 

Articol Los Angeles Times, Referendum 5 octombrie 2018

 

Campania de la referendum din octombrie a suscitat si mult interes internațional. Los Angeles Times a trimis un reporter in Romania sa urmărească campania. In septembrie, jurnalista Sabra Ayres a vizitat Romania si a petrecut o zi cu dl Costea la Iași, urmărind îndeaproape derularea campaniei pentru referendum. Pe 5 octombrie 2018 Los Angeles Times a publicat un articol despre vizita ei in Romania. Oferim o traducere abreviata a articolului, urmând ca cei interesați sa citească întregul articol accesând linkul: https://www.latimes.com/world/europe/la-fg-romania-referendum-20181005-story.html

 

Dreapta religioasă a pierdut în S.U.A. bătălia legată de căsătoriile gay, însă vede o speranță în Europa de Est

De SABRA AYRES și LAURA KING

5 OCT, 2018 | 3:50 PM

| IAȘI, ROMÂNIA

Peter Costea, avocat de dreptul muncii din Texas, străbate o piață din Iași, România, pentru a îndemna persoanele cu drept de vot să participe sâmbătă la un referendum care propune o schimbare în constituție în scopul definirii căsătoriei ca fiind uniunea dintre un bărbat și o femeie.

 

În cele câteva zile de dinaintea momentului în care românii urmează să decidă dacă vor schimba Constituția pentru a interzice căsătoria între persoane de același sex, avocatul texan Peter Costea a colindat țara pentru a încuraja votul care ar aduce schimbarea. În Iași, un oraș din nord-estul României, el a mers din loc în loc, întâlnindu-se cu primarul și cu lideri religioși ortodocși și catolici. Un român stabilit în SUA, în vârstă de 61 de ani, lui Costea i-a fost ușor să discute în limba română cu studenți la medicină, în timp ce împărțea literatură referitoare la inițiativa de vot de sâmbătă.

 

Aceasta nu a fost prima oară când Costea s–a implicat în campania împotriva căsătoriilor gay. Acum treisprezece ani, el a colaborat cu grupuri creștine locale ca să inițieze o primă acțiune în vederea unui amendament constituțional care să declare căsătoria ca fiind o uniune între un bărbat și o femeie. Acel efort a eșuat.

 

De data aceasta, el este sprijinit de o forță mult mai mare. Peter Costea a apelat la Alliance Defending Freedom (Alianța pentru Apărarea Libertății), o asociație cu sediul în Arizona care a apărut ca o forță legală cu mare influență în ceea ce privește drepturile religioase americane; aceasta face parte dintr-un lanț mai mare de grupuri evanghelice conservatoare sau de grupuri creștine de alt tip care au găsit un teren fertil pentru avansarea unei agende împotriva căsătoriei între parteneri de același sex. „Grupurile religioase americane de dreapta privesc războiul cultural ca pe un conflict global, al cărui impact devine tot mai puternic în toată lumea,” a spus Peter Montgomery, unul dintre liderii principali ai grupului de advocacy al organizației People for the American Way. Europa de Est, a spus el, este o țintă deosebit de atractivă datorită unui respingerii politicilor social progresiste ale Uniunii Europene.

 

Deoarece în alte tari s-au acordat drepturi mai multe persoanelor homosexuale– inclusiv în Statele Unite, unde Curtea Supremă a legalizat căsătoriile între persoane de același sex în 2015 la nivel național, precum și în India, unde luna trecută a fost înlăturată o interdicție a mișcării gay– grupurile conservatoare din România speră să stăvilească acest val. „Acesta este un mod de a ne proteja copiii în fața întregii acestei orientări a ideologiei de gen,” a spus Mihai Gheorghiu, membru al Coaliției pentru Familie, consorțiul de grupuri religioase non-profit din România care conduce mișcarea de schimbare prin referendum.

 

Aceasta coincide perfect cu scopurile creștinilor conservatori din Statele Unite. „Noi îi sprijinim pe frații și surorile noastre, care se ridică în apărarea căsătoriei și a familiei”, a spus Brian Brown, de la International Organization for the Family (Organizația Internațională pentru Familie), un grup cu sediul în S.U.A. care se opune căsătoriei între persoane de același sex.

 

Cu acest scop, Alliance Defending Freedom (Alianța pentru Apărarea Libertății) a ținut conferințe și a făcut o campanie informațională în sprijinul Coaliției pentru Familie, pentru promovarea schimbării dorite în Constituție. Împreună cu Liberty Counsel, aceasta a acționat ca amicus curiae făcând memorii către Curtea Constituțională Română. Ceea ce este pe rol în România este parte a unei tendințe regionale mai larga. Croația și Slovenia au emis măsuri similare, definind căsătoria ca fiind alcătuită dintre un bărbat și o femeie, iar în alte regiuni au avut loc inițiative care au căutat să apere definirea tradițională a familiei.

 

Într-un anume fel, schimbarea constituțională din România ar fi una simbolică, deoarece căsătoria între persoane de același sex nu este recunoscută aici. Însă cei care propun această măsură spun că ar afirma valorile tradiționale ale țării.

 

Curtea Europeană de Justiție a decretat faptul că toate țările europene – România fiind una dintre ele – trebuie să recunoască drepturile legale ale căsătoriilor dintre persoane de același sex care au fost acordate în alte țări din blocul european. Totuși, țările membre ale EU sunt libere să definească căsătoria așa cum doresc, și niciuna dintre țările care au aderat, în trecut, la fostul Tratat de la Varșovia nu a legalizat căsătoria între persoane de același sex. Luna trecută, Curtea Constituțională a României a dat, totuși, un decret prin care cuplurilor gay le sunt acordate aceleași „drepturi familiale” ca celor heterosexuale în probleme medicale sau legate de moștenire.

 

Coaliția pentru Familie, formată în 2014, și-a folosit doi ani mai târziu larga sa rețea bazată pe biserică și a strâns mai mult de 3 milioane de semnături – întrecând cu mult numărul necesar de 500.000 – pentru a iniția referendumul constituțional.

 

România a dezincriminat homosexualitatea în 2001, iar cei care sprijină drepturile gay au spus că țara a devenit încet-încet mai deschisă. Parada anuală gay a crescut de la 500 de participanți, în anul 2000, la aproape 10.000 de participanți anul acesta.

 

Oponenții referendumului de la acest sfârșit de săptămână îndeamnă oamenii să boicoteze votul – o mișcare menită să amortizeze șansele inițiativei de a aduna participarea necesară de 30%, precum și cel puțin 5 milioane de voturi favorabile. Votarea va dura două zile începând de sâmbătă.

 

Multe persoane au fost de părere că acțiunile pro-referendum nu ar fi avansat niciodată atât de mult în lipsa ajutorului grupurilor conservatoare americane.

 

Populația României, în număr de 22 de milioane, este considerată una dintre cele mai religioase și mai conservatoare din Europa. Biserica Ortodoxă joacă un rol dominant în viața socială a românilor, în special în zonele rurale. De asemenea, România este una dintre cele mai sărace țări din Uniunea Europeană, suferind un exod al tinerilor români, care părăsesc țara pentru a lucra în afara blocului european. Crește îngrijorarea legată de un tot mai mare număr de copii care cresc fără tată sau mamă, deoarece mulți părinți șomeri părăsesc țara în căutare de muncă.

 

Cei care sprijină referendum-ul au răspândit teama că legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex ar putea contribui la declinul, deja instituit, al populației sau ar putea pava calea către alte măsuri liberale. Costea a insistat că referendumul nu este motivat de homofobie și nu judecă stilul de viață al cuiva. În schimb, a spus el, are de a face cu crearea de către români a unei mișcări civice, un pas întru totul adecvat unei democrații tinere.

 

„Cine ar fi crezut acum treizeci de ani că un lucru de genul căsătoriei gay va prinde tracțiune?” a spus Costea. „Noi încercăm să ne întărim convingerile, înainte ca aceasta să câștige mai mult teren.”

 

Au consemnat corespondentul nostru special, Ayres, din Iași, România, alături de King, editor al ziarului LA Times, din New York