fbpx

Germania obosită

Mult timp numită “locomotiva” economiei Europei, Germania continuă să-și piardă din puterea economică moștenită după 16 ani de administrație Merkel.

Alianța socialistă–verde s-a dovedit a fi un dezastru pentru Germania, dar și pentru Europa. Țări precum Portugalia și Grecia, pe care Germania obișnuia să le tragă după ea, progresează economic mai mult decât Germania.

Conform ultimelor date oficiale, producția industrială în Germania este în scădere, piața imobiliară este în stare de colaps, iar statul nu se mai poate împrumuta pentru proiecte publice primordiale, cum este reconstrucția infrastructurii aflate în paragină. [Link: https://www.telegraph.co.uk/…/german-economic-model…/…]

Modelul economic german, spun experții, este defect, și afectează negativ restul continentului. Prețurile imobiliarelor este în scădere vertiginoasa și Germania este pe ultimul loc între țările dezvoltate privind relansarea economică post-pandemie.

Politicile verzi nu au ajutat la stimularea economiei germane. Germania a alocat zeci de miliarde de euro pentru extinderea economiei verzi, dar fondurile au fost blocate de Curtea Constituțională pentru că înrăutățesc datoria publică.

În cei 16-20 de ani de economie Merkeliană, Germania a cunoscut o creștere economică de invidiat. 20 de ani Germania a investit în restructurarea economiei Chinei, până când chinezii au prins meseria germană și au început să se descurce fără ea.

Costul energiei este mai mare acum decât înainte de pandemie, iar sindicatele germane previn tranziția economiei germane de la industrii mari consumatoare de energie la cele mai eficiente. Un exemplu oferit în articolul din Telegraph este gigantul complex chimic BASF din Ludwigshafen, care într-un singur an consumă la fel de mult gaz natural ca și Elveția tot într-un an.

Germania ar putea diminua dependența ei energetică, dar verzii din coaliția de guvernare împiedică asta. De exemplu, la fel ca România, Germania are cantități mari de gaze de șist, dar politica climatică a coaliției socialiste și verzi nu permite exploatarea lor.

Polonia devine și ea un rival economic al Germaniei, Polonia devenind expertă în construcția de centrale și reactoare nucleare.

În opinia economiștilor, economia Germaniei își va redobândi vitalitatea de dinainte de pandemie în zece ani. Iar restul Europei va avea de suferit. Fără o Germanie cu o economie puternică, restul Europei suferă și ea.

România a ales dependența față de Europa, cu toate că o politică economică mai independentă și diversificată este posibilă și de preferat. România însă nu deține voința politică să facă acest lucru.

Anul 2024 trebuie să aducă o schimbare în România, inclusiv în economia țării. Numărul celor care primesc beneficii de stat (inclusiv pensii) este mai mare decât numărul angajaților. O astfel de economie și sistem se vor prăbuși de la sine. Este doar o chestiune de timp. Pentru a acoperi pensiile, statul român va trebui să facă împrumuturi externe. Ceea ce nu doar că va săraci țara, dar va crește povara pe care deja am pus-o pe copiii și nepoții noștri.