Îndrăznesc să răspund acestei întrebari privind un subiect care vă preocupă și pe voi. Este o întrebare reverentă, dar care impune un răspuns care probabil vi se pare ireverent: probabil că nu. Sau foarte probabil că nu. Noi contăm foarte puțin pentru vecinii noștri occidentali.
Istoric vorbind, occidentalilor ne le-a păsat de nimeni, decât de buzunarul propriu. Asta însă nu înseamnă că nu au încercat de bună credință să răspândescă libertatea, democrația și drepturile omului și statul de drept în restul lumii. Dar, le-a păsat mai mult ca orice de obținerea de avantaje unilaterale în relațiile cu terții.
O istorie a acestei perspective e dezvoltată în cartea The Meddlers: Sovereignty, Empire, and the Birth of Global Economic Governance / Intervenienții: Suveranitate, Imperii și Nașterea Guvernării Economice Globale. Autorul e Jamie Martin. [Link: https://www.bu.edu/…/webinar-summary-the-meddlers…/]
Publicată în 2022, cartea evaluează istoria apariției pe scena globală a instituțiilor coloniale și apoi a organizațiilor suprastatale cu ale căror nume suntem și noi familiari: Davos Economic Forum, International Monetary Fund, World Bank, Impex Bank, GATT, OECD și altele ca ele. Teza autorului este una simplă: țările occidentale au format aceste organizații pentru a continua, în mod indirect și prin alte mijloace, dominația lor economică globală după dizolvarea sistemului colonial global în anii 50 și 60 ai secolului trecut.
Teza nu mi se pare improbabilă, ci dimpotrivă, foarte plauzibilă. Și România este o victimă a acestui mod de gândire. Occidentalii privesc spre România și Estul Europei, în general, ca la o piață unde își pot vinde produsele. Companiile lor vând în Est. Noi nu vindem în Vest.
Anul 2023 a readus în discuție acest subiect și el explică de ce Rusia are simpatizanți și aliați taciți în Lumea a Treia privind Războiul din Ucraina. Pentru ei, Rusia este un „mare eliberator” care urmărește, împreună cu India, China și Brazilia, să „descătușeze” țările neoccidentale de sistemul economic și politic global clădit de occidentali după 1945 și condus de ei până azi.
Dedolarizarea comerțului internațional începută cu ani în urmă este, spun unii, o reflecție a nemulțumirii țărilor lumii de sistemul economic încă dominat de occidentali.
Pe lângă cartea lui Martin recomand înca ună, dar cu o perspectivă nu economică, ci politică: Southern Europe in the Age of Revolutions / Europa de sud în Epoca revoluțiilor. Scrisă de Isabella Maurizio, și publicată de Princeton University mla începutul acestui an, cartea explică modul în care Marea Britanie și Franța s-au opus democrației și mișcărilor constituționale din sudul Europei, inclusiv Balcani, în Secolul XIX.
Ocazional, Maurizio discută și politica reacționară a Austriei, exprimată mai ales prin acțiunile lui Metternich, în Europa de Sud-Est. În acestă sferă ne aflăm și noi, românii. Tudor Vladimirescu, unul dintre eroii noștri naționali, era popular în rândurilor maselor din Balcani și nu doar în Țările Românești. Dar nu era privit cu ochi buni la Viena, Berlin și în celelalte mari capitale ale Europei.
Ofer o recenzie a cărții lui Maurizio, plastic intitulată Death to the Constitution / Moarte constituției! [Link: https://www.lrb.co.uk/…/abiga…/death-to-the-constitution]
Vin alegerile din 2024: Ajutați-ne să eliminăm din Parlamentul European toate partidele politice ale României care până acum au fost perfect aliate cu neocolonialiștii occidentali. Trimiteți în Parlamentul European români cinstiți, educați, curajoși, inteligenți și capabili, cărora nu le este teamă să afirme și să promoveze interesele naționale ale României în UE!