Haideți ca în 2024 să limităm drastic dependența noastră de tehnologie

Recent mă aflam întru-un orășel alpin micuț și drăguț aproape de frontiera cu Mexicul. O ploaie rece mi-a tăiat alergatul și mi-am găsit refugiul la Rosa’s Tacos, o taqueria Tex-Mex unde mi-am luat un taco.

I-am dat tinerei de dincolo de tejghea 5 dolari și urma să-mi dea restul. Timp de câteva minute se străduia să afle cât rest îmi datora și apoi mi-a spus, cam rușinata, “I’m sorry I don’t know how to use the calculator”. Apoi a strigat înspre fundul micuței clădiri rugând-o pe mama ei să-i spună cât rest îmi datora.

“Quarenta centavos, hija” i-a zis mama, în spaniolă, și apoi a venit în graba din spatele bucătăriei să-mi dea restul.

“Sorry about that” mi-a zis tânăra, tot rușinată. Nu cred că avea mai mult de 18 ani. Drăguță și inocenta, lângă ea era un bebeluș într-un mic țarc. Bebelușul poate nu avea mai mult de câteva luni. Trebuie să fie copilul ei, îmi ziceam.

Am plecat, dar evenimentul în sine a persistat în mintea mea minute în șir. Mă gândeam la relația noastră ca ființe umane cu tehnologia. Mă gândeam la tânăra generație care pare atât de disfuncțională din multe puncte de vedere.

Din nefericire, tehnologia îi face, atât pe ei, cât și pe noi, părinții și bunicii lor, disfuncționali.

Depindem excesiv de tehnologie, iar inteligența artificială ne va face și mai dependenți, dar și irelevanți pentru viitor. Fiecare persoană de pe planetă folosește mai puțină inteligență naturală decât părinții lor și mai multă inteligență artificială. Iar dependența noastră de inteligența artificială va deveni și mai pronunțată până la atrofierea posibil ireversibilă a inteligenței native.

Tehnologia și inteligența artificială ne vor înlocui, ne vor scrie viitoarele simfonii, romane, cursuri universitare, și chiar omilii și predici. Vor inventa religii noi, dumnezei noi, și în timp generația neinstruită în creștinism va fi pasibilă să își piardă identitatea. Își va însuși o identitate artificială.

Mama tinerei era frustrată văzând că fiica ei nu știe să folosească un calculator, darămite să-și folosească mintea și inteligența naturală să calculeze restul la 5 dolari pentru un taco – delicios, aș adăuga, care costa $4.60. Cred că fiecare părinte ar reacționa la fel într-o situație similara care i-ar implica proprii copii.

Ce comentez azi nu este o aberație. Și alții gândesc la fel ca mine. Acum două zile, de exemplu, The Atlantic a publicat un comentariu asemănător și cu un titlul mai îndrăzneț și mai puțin politicos ca al meu: It Looks like Phones Sure Are Making Students Dumber / Se pare ca telefoanele cu siguranță îi fac pe elevi mai puțin inteligenți. [Link: https://www.theatlantic.com/…/cell-phones…/676889/

Propun ca în 2024 să folosim mai mult, și în mod voit, inteligența naturală – adică mintea și rațiunea dată nouă de Creator, pentru a ne face lucrurile. Să devenim mai conștienți de dependența noastră de tehnologie și să o reducem. Să ne stimulăm gândirea și rațiunea naturală.

Ar fi o sugestie la fel de bună să reducem dependența de tehnologie a copiilor și nepoților noștri care este mult mai mare decât a noastră. Putem face lucrul acesta impunând limite copiilor privind accesul la tehnologie și utilizarea ei.

Vizitați-ne la www.aliantarenastereanationala.ro