Epistola Sfântului Apostol Pavel către Efeseni 2:4-5
Tocmai am trecut printr-o metropolă a Texasului unde m-am oprit la un Starbucks pentru lectura zilnică și un ceai. La masa vecină s-au așezat câțiva tineri, printre care și o tânără care purta un tricou albastru cu inscripția în alb a textului din Efeseni 2:4-5.
De la o vreme, tinerii și-au scos telefoanele și au început să caute și să discute între ei texte din Scriptură. Știam asta pentru că auzeam ce discutau. M-am dus la ei, am dat mâna și i-am felicitat pentru că poartă în public vestea cea bună și cuvintele frumoase și adevărate ale Apostolului Pavel. Tânăra mi-a răspuns cu entuziasm și încredere că „that’s our job / asta e datoria noastră”.
Tinerilor nu le era rușine de Evanghelia lui Hristos și nici nu își ascundeau identitatea creștină în spațiul public.
În română, textul este următorul: „Dar Dumnezeu, care este bogat în îndurare, pentru dragostea cea mare cu care ne-a iubit, măcar că eram morţi în greşelile noastre, ne-a adus la viaţă împreună cu Hristos (prin har sunteţi mântuiţi)”.
Atitudinea tinerilor și prezența lor într-un local public m-au bucurat și încurajat. La plecare mi-au zis „Have a blessed day / să aveți o zi binecuvântată”. A fost o relaționare frumoasă, cea mai frumoasă cu care aș fi putut încheia un an și începe un altul.
Și în România avem tineri cărora nu le este rușine de Evanghelia lui Hristos. Am întâlnit foarte mulți anul acesta în România și diaspora. Sunt tineri harnici și destoinici care vor ca România să fie o reflecție fidelă a unei societăți autentic creștine. Ei merită felicitările și aprecierile noastre. Uneori parcă tindem să criticăm generația tânără prea mult sau aspru, dar tinerii își au și ei meritele lor.
Nu este ușor în zilele în care trăim să transmiți prin vorbă, dar mai ales prin fapte Evanghelia lui Hristos și valorile esențiale ale creștinismului, și mai ales pe cele morale. Cine o face își asumă un risc. Se expune ridiculizării societății, marginalizării și discriminării. Nu puțini sunt concediați ori disprețuiți pentru că afirmă importanța valorilor morale în spațiul public.
Apreciez pe toți creștinii cărora nu le este rușine de Evanghelia lui Hristos. Haideți să-i încurajăm și pe cei mai timizi să nu le fie rușine. Evanghelia este puterea lui Dumnezeu, spune tot Apostolul Pavel. Și așa cum Apostolul Pavel, în lanțuri, a confruntat puterea politică din vremea lui privind valorile, o facem și noi astăzi prin drepturile constituționale de care beneficiem și pe care ni le exercităm.
Spunem Cotroceniului că noua nu ne este rușine de Evanghelia lui Hristos.
Spunem fiecărui candidat la președinția României că nouă nu ne este rușine de Evanghelia lui Hristos.
Spunem viitorului Președinte al României că nouă nu ne este rușine de Evanghelia lui Hristos.
Spunem Bruxellesului și tuturor instituțiilor europene că nouă, creștinilor din România, nu ne este rușine de Evanghelia lui Hristos!