Răspunsul creștin la declinul social descris de Alamariu

Alamariu, Peterson și Tate Brothers influențează gândirea a milioane de bărbați, în special tineri. Doar gândirea lui Peterson e impactată de creștinism. Spre deosebire de Frații Tate, Alamariu nu e misogin și nu trăiește din exploatarea femeilor. Dar, faptul că gândirea lui nu e temperată de creștinism, dă de gândit și îngrijorează. Aș putea spune că gândirea lui e influențată nu doar de mitologia greacă, dar și de contextul păgân în care mitologia greacă a fost concepută.

Asaltul feminismului împotriva masculinității continuă. Într-un interviu recent, influenta feministă Caitlin Moran explica „what is wrong with modern day masculinity / ce e rău la masculinitatea modernă” din perspectiva feminismului. [Link: https://www.nytimes.com/…/caitlin-moran-interview.html]

Interviul e legat de cartea ei recent publicată cu același nume: https://www.nytimes.com/…/what-about-men-caitlin-moran…

Ne putem deci aștepta ca în viitorul imediat, asaltul împotriva masculinității să continue. Creștinii, însă, au și ei versiunea masculinității, exprimată în viața eroilor Bibliei, a Apostolilor și a Mântuitorului.

Acum 2000 de ani, Apostol Pavel trăia într-un context păgân, unul în care masculinitatea era definită prin violență, cruzime, asuprire, superioritate fizică. În acel context păgân, Apostolul Pavel scrie uimitoarele cuvinte – scrise parcă pentru noi, cei din zilele noastre: „Fiti oameni!” (1 Corinteni 16:13)

[NOTĂ: în traducerea engleză expresia asta este „act like men / comportați-vă ca niște bărbați!”]

Milioane de tineri bărbați din toată lumea, fie adolescenți, fie în anii 20 ai vieții, sunt dezorientați privind masculinitatea și relațiile potrivite pe care ar trebui să le aibă cu femeile tinere. Cauzele acestei calamități sociale sunt multe și bine cunoscute: pornografia, educația neo-marxistă pe care tinerii o primesc în universități și licee, dizolvarea familiei ca instituție socială, concubinajul și divorțul. Printre altele.

Milioane de tineri trăiesc în familii monoparentale care sunt un rezultat al divorțului. Unii trăiesc fără tați, alții fără mame în familii. Lipsindu-le tații, le lipește modelul ideal pentru a emula masculinitatea.

Lipsindu-le mamele, le lipsește modelul ideal pentru a emula relațiile sănătoase cu femeile: respect și afecțiune naturală îndreptate spre căsătorie și familie. [Ofer un articol pe acest subiect publicat pe 30 septembrie în New York Times: https://www.nytimes.com/…/children-single-parent…]

În acest vacuum și haos social al începutului de Mileniu Trei, apar bărbați cu o gândire păgână de genul Alamariu și Tate Brothers, care devin „idoli” a milioane de tineri. Frații Tate au mai mulți urmăritori pe platformele lor sociale decât are Președintele Trump.

Reafirm, în concluzie, rolul fundamental al creștinismului și familiei în reconstruirea societății și renașterea ei pe fundamente valorice creștine. O altă opțiune nu există.

Peter Costea