Spunem NU supravegherii biodigitale! Urmărim un viitor normal.

Învățăm din cartea lui Kheriaty și despre modul în care pe perioda pandemiei s-a extins supravagherea biodigitală / biodigital surveillance. China este exemplul principal aici, dar și „democrațiile” au fost infectate de virusul totalitar chinez. Încă ne-au rămas în minte represaliile militare din Australia, Uruguay, Chile etc. Cutia Pandorei a fost deschisă: de acum înainte controlul biodigital se va înteți. Nu ne putem aștepta ca tribunalele să ne protejeze de abuzurile „experților” și ale politicienilor.

Capitolul 4 încheie cartea pe un ton pozitiv și este o chemare la luptă pentru libertate. Kheriaty descrie, în trecere, cum lupta pentru libertate deja a început în majoritatea țărilor din lume. Peste tot unde autoritățile au impus politici neconstituționale, oamenii s-au revoltat: America, Franța, Italia, Germania, Australia, Canada etc. Autorul vede în aceste proteste începutul unei mișcări globale pentru redobândirea libertății pentru omul de rând.

Ce trebuie să facem exact ca să ne redobândim libertatea? Kheriaty ne dă citeva rețete.

În primul rând, Kheriaty ne îndeamnă să dăm frica la o parte. „The first and most necessary step is to overcome our fear / Primul și cel mai necesar pas, scrie Kheriaty, este să dăm frica la o parte”. (Pagina 191)

În al doilea rând, atenționează el, „we must also regain our historical memory, our broader perspective / trebuie să ne redobândim memoria istorică și o perspectivă mai largă”. Prin asta, el ne îndeamnă să gândim în termeni umani: suntem ființe umane cu drepturi inalienabile, care nu ne pot fi luate chiar și în timpul pandemiilor.

Aici, Kheriaty atinge puțin și doctrina socială catolică, el fiind un catolic practicant și conservator. El accentuează că fiind ființe umane, avem, prin virtutea acestui fapt, ultimul cuvânt de spus privind organizarea socială și viitorul nostru, nu elita tehnocrată.

În al treilea rând, Kheriaty ne sugerează să ne implicăm în procesul constituțional și să înlocuim parlamentarii și legiuitorii care au creat, pe vremea pandemiei, „a climate of fear / o atmosferă a fricii”. Frica în oameni este oportunitatea statului pentru suprimarea libertății. (Pagina 193).

În al patrulea rând, autorul ne sugerează să trăim viața unor oameni liberi și să ne exprimăm ca niște oameni liberi. Să nu ne temem de autorități și să ne exprimăm punctele de vedere în mod liber în public ori online. (Pagina 194).

Peter Costea