Un raport care ne întristează tocmai a fost emis: tinerii de 20 ani sunt cei mai nefericiți dintre noi. [Link: https://www.nytimes.com/…/mental-health-20s-wellness.html]
10 octombrie este ziua Internațională a sănătății mintale, prilej cu care sunt emise studii și rapoarte privind subiectul. Am dat peste cel tocmai menționat care ne intrigă și întristează. De ce sunt tinerii în anii 20 ai vieții cei mai triști dintre toate categoriile de vârstă?
Motivele sunt multe, printre ele izolarea socială intenționată, digitalizarea vieții cotidiene, interesul scăzut în dimensiunea spirituală a vieții, întârzierea întemeierii unei familii, dependența de substanțe nocive, destrămarea familiei nucleare.
O altă explicație care cred că este valabilă o dau și eu. Generația din anii 20 e cea mai prosperă din istorie. Cea mai „liberă”, în sensul că interdicțiile sau tabuurile cu care generațiile mai în vârstă au crescut au fost date la o parte. Am dat generației tinere tot ce era mai nociv din punct de vedere social, crezând că aceste practici ne fac pe noi mai fericiți decât pe părinții noștri, iar apoi am transferat această mentalitate la generațiile mai tinere.
Am declanșat revoluția sexuală, dar „libertatea sexuală” de care se bucură tinerii astăzi îi duce mai degrabă la depresie, decât la fericire.
Am pus la dispoziția generațiilor tinere avortul, ceea ce a dus la promiscuitate și izolare socială. În loc ca ființa umană nenăscută să creeze legături indisolubile între tinerele ființe umane, avortul a dus la continua lor izolare.
Am pus la dispoziția tinerilor pornografie, droguri, ideologii nesănătoase, le-am oferit alternative la căsătoria și familia naturală / tradițională. Dar cu toate acestea, generația tânără devine tot mai deprimată. Mai nefericită. Mai dependentă de antidepresive.
Cred că rectificarea acestei situații se reduce la un singur remediu, unul care nu implică nicio cheltuială: reîntoarcerea la valorile tradiționale pe care generația mea le-a primit de la părinții și bunicii noștri. Ei erau mai puțin afluenți în cele materiale, dar mult mai bogați în valori și mult mai fericiți.