Către tinerii creștini ai României
În ultimele săptămâni am fost încurajat să primesc tot mai multe mesaje de susținere din partea tinerilor creștini ai României. Ei sunt viitorul țării și al continentului. Politica e importantă și esențială în asigurarea, în primul rând, a unui viitor, iar apoi a unui viitor compatibil cu valorile creștine. E important deci ca și tinerii creștini să se implice în viața societății și să dezvolte devreme în anii vieții un comportament civic care să asigure compatibilitatea vieții civice cu valorile creștine.
Este așteptarea și nădejdea mea ca tinerii creștini din Romania să voteze în alegerile din 26 mai, dar să o facă fiind ghidați de principiul fundamental al implicării creștinilor în viața cetății: în mod constructiv, pentru a asigura simetrie între valorile creștine și spațiul public. Omul nu trăiește numai cu pâine, ci și cu valori. Lipsa pâinii îl duce la moartea fizică, dar lipsa valorilor morale la moartea spirituală.
Tinerii creștini pot avea un rol esențial și chiar decisiv în alegerile din mai. Pasiunea lor împotriva corupției e de admirat și trebuie încurajată, un subiect despre care intenționez să scriu în curând.
Există însa un precedent relativ recent, când tinerii creștini au fost fermecați de vocea secularismului care le-a vorbit în termeni similari, dar care în final i-a dezamăgit.
Președintele Obama a fost catapultat la Casa Alba de două ori, în 2008 și 2012, cu sprijinul generos al tinerilor creștini americani. Mandatele prezidențiale precedente, din 2000 și 2004, au fost deținute de Președintele Bush, un creștin practicant. Cei 8 ani ai președinției lui au fost ani ai unor bătălii culturale fără precedent în America. Se căuta instituționalizarea revoluției sexuale cu toate manifestările ei nesănătoase și nefirești, iar generația mai în vârsta căuta să stăvilească avalanșa secularistă.
Generația tânără americană ai acelor ani, însă, nu a fost interesată de viziunea părinților lor pentru o Americă clădită pe principii creștine. Discursul tânărului Senator din Illinois, Barak Obama, i-a fascinat. Au devenit și ei adepți ai noii ideologii seculare promovate de tânărul Senator: toleranță fără prudență, diversitate fără discernământ și fără a lua în considerare posibilele consecințe. Fermecați de discursul lui Obama, s-au distanțat de votul părinților lor în 2008 și 2012, sprijinind o viziune seculară pentru America.
Consecințele, însă, nu au întârziat să apară și au fost grave, cea mai gravă dintre ele fiind instituționalizarea revoluției sexuale în America.
În timpul celor 8 ani ai mandatelor lui Obama, tinerii creștini americani s-au maturizat, au început să se căsătorească și să formeze familii, să aducă pe lume copii, să plătească impozite și să-și facă un rost în viață. Majoritatea dintre ei au regretat voturile date secularismului, iar azi, la fel ca părinții lor, tânjesc după o Americă morală, un mediu social și civic compatibil cu valorile creștine în care pot să-și crească copiii. Din nefericire, revenirea e dificilă, fiind deja începută de administrația curentă a Președintelui Trump care urmărește dezinstituționalizarea revoluției sexuale.
O atmosferă similară e în formare și în România. Atmosfera politică din România anului 2019 e similară cu cea din America anului 2008. Se aude un discurs politic care denunță corupția, un discurs care e important și necesar. Dar și unul care farmecă imaginația generației tinere. Îngrijorarea mea este că acest discurs poate, și foarte posibil, va fi folosit în detrimentul valorilor. Este speranța mea că tinerii creștini din România nu vor fi fermecați de discursul politic actual, lipsit de conținut valoric și pe față ostil creștinismului și că vor vota pentru valori, pentru renașterea morală a României și a Europei, fără de care viitorul lor și al copiilor lor va fi incert.
Peter Costea